miércoles, 1 de julio de 2009

adéu thalassa, adéu 33.

Record que quan era més jove moltes nits d'hivern a la vora de la xemenella estava amb mon pare veient Thalassa pel canal 33.Era un programa que cap dels amants de la mar i de tot el que l'envolta ignora. Aquest programa des de feia molts anys ens feia descobrir les infinites vessants de la gent i les espècies de la mar d'arreu del món, incloses les Pitiüses i les Balears. Ara fa unes setmanes vaig veure un tros de programa on hi practicaven la pesca de rall a un poblet cubà, una modalitat de pesca tant formenterera com universal.
Si Déu no hi posa solució, o més aviat aquells homes que tenen el poder de decidir què podem i que no podem veure al nostre aparatet de veure coses pot ser que aquell hagi estat el meu últim capítol de Thalassa. Amb la nova TDT Canal 33 no hi ha cabut, no l'han deixat cabre. Que per cert, després de Thalassa, aquest mateix divendres ens oferí una Carmina Burana en concert que fou espectacular.

Sempre havia cregut que l'arribada de la TDT significaria una obertura d'objectius, amb la inclusió de la BBC o France 2, però no, resulta que ens omplen la pantalla amb 24 canals de venda per correu i productores passades d'època, això sí, totes elegides des de Madrid i en castellà. Deu ser la manera d'entendre la diversitat social i el plurilingüisme que tenen a la capital del regne.

En aquesta ràfega hem tingut la baixa de tv3 passant a tv3-CAT. I de poc consol em serveix que Antoni Martorell, director general d'IB3 digui que per omplir els continguts de la televisió en català ja hi ha la nostra més que coneguda IB3. Us imagineu sentir dir al director de TVE que hi sobren els més de vint canals en castellà, que per això ja hi ha els seus?!

En aquesta Europa sense fronteres que anam fent a empentes i espitjades, algú està aixecant murs audiovisuals autonòmics. Són els mateixos que s'omplen la boca de la paraula llibertat quan convé als seus interessos peròi que restringeixen tant com poden el nostre dret a viure amb la nostra llengua en plenitud funcional i a la pròpia cultura, el pròxim objectiu podria ser l'escola, el darrer reducte d'una certa normalitat i un obstacle per a la conversió d'una llengua majoritària -encara- a les nostres illes en llengua minoritzada/subtituïda. A altres bandes ja ho han aconseguit, es tracta de dividir-la en compartiments estancs i sotmetre-la a una forta pressió externa.

Text extret de Sa Barretina Vermella a dia d'avui.

3 comentarios:

  1. Diria que a casa de sa guela ficant tdt vaig agafar-hi aquest canal nose ja os ho dire

    ResponderEliminar
  2. Bones!

    M'agrada molt com ho has escrit. És un tema molt difícil de tocar, però tu has conseguit deixar de banda certs dogmes que a jo ja m'inflen ses pilotes. Lu que sí que te diré, és que a Sa Cala rebem certs canals, però encara no tots es que hi haurà més endavant. Per exemple, encara no veim IB3. I a València, cas sorprenent, per TDT es pot veure 3 o quatre canals catalans, entre ells 33.

    Que, per cert, un dia amb temps, us he de contar com és sa situació de sa llengua a valència, perque és per pigar-se un tir.

    Ah, i buscau un video que es diu ''hablame en catalan'' de na Cristina Almeida. Ole, ole y ole!

    Un bes!

    ResponderEliminar
  3. No t'ho prenguis a mal...
    es una crítica constructiva:
    m'agradaven més ses teues poesies:)

    ResponderEliminar